Trening kulinarny

Rodzaj wsparcia:  Samoobsługa i zaradność życiowa

Forma wsparcia:  Trening kulinarny

Metody pracy: praca indywidualna i grupowa : pokaz, pogadanka, instruktaż wykonywanych czynności, zajęcia praktyczne i teoretyczne wykonywane pod kierunkiem instruktora lub samodzielnie.

Cele / zadania:

Nabycie / podtrzymanie umiejętności w zakresie:

  • przygotowania prostych potraw i napojów,
  • podejmowanie prób samodzielnego przygotowywania prostego ciepłego posiłku oraz czytanie i sporządzanie jadłospisów,
  • • poznawania przypraw i ich zastosowania,
  • zmywania naczyń ręcznie i w zmywarce,
  • spożywania posiłków (w tym trening rozmowy, zachowanie się przy stole ,nakrywania do stołu),
  • dokonywania zakupów do danego posiłku.

Efekty:

Uczestnicy dzięki treningowi nabędą/podtrzymają/ udoskonalą umiejętności kulinarne. Nauczą się przygotowywać różnego rodzaju potrawy, poznają różne rodzaje przypraw i ich zastosowanie, nauczą się czytać przepisy kulinarne oraz nabędą umiejętności w zakresie zdrowego i estetycznego przygotowywania i spożywania posiłków, nakrywania do stołu oraz sporządzania listy zakupów- odpowiedniej do danego posiłku.