Rodzaj wsparcia: Samoobsługa i zaradność życiowa
Forma wsparcia: Trening kulinarny
Metody pracy: praca indywidualna i grupowa : pokaz, pogadanka, instruktaż wykonywanych czynności, zajęcia praktyczne i teoretyczne wykonywane pod kierunkiem instruktora lub samodzielnie.
Cele / zadania:
Nabycie / podtrzymanie umiejętności w zakresie:
- przygotowania prostych potraw i napojów,
- podejmowanie prób samodzielnego przygotowywania prostego ciepłego posiłku oraz czytanie i sporządzanie jadłospisów,
- • poznawania przypraw i ich zastosowania,
- zmywania naczyń ręcznie i w zmywarce,
- spożywania posiłków (w tym trening rozmowy, zachowanie się przy stole ,nakrywania do stołu),
- dokonywania zakupów do danego posiłku.
Efekty:
Uczestnicy dzięki treningowi nabędą/podtrzymają/ udoskonalą umiejętności kulinarne. Nauczą się przygotowywać różnego rodzaju potrawy, poznają różne rodzaje przypraw i ich zastosowanie, nauczą się czytać przepisy kulinarne oraz nabędą umiejętności w zakresie zdrowego i estetycznego przygotowywania i spożywania posiłków, nakrywania do stołu oraz sporządzania listy zakupów- odpowiedniej do danego posiłku.